Blogarchívum

Az újságba terjedelmi okokból néhány írás olykor be sem kerül, vagy már néhány szó kihúzásától is elveszti stílusát. Itt cikkeim húzás nélkül, eredeti formában olvashatók. Több fotó a www.indafoto.hu/tibifoto képblogon található. Más újságban, nyomtatott kiadványban vagy internetes oldalon a beleegyezésem nélkül nem közölhetők! Mászáros Tibor tibifoto@t-online.hu mobil: 06-30/260-05-07 Tel.: 403-41-50 A képekre kettőt kattintva a képek megnőnek.

2011. július 13., szerda

Nem csak tánctábor

 














A nyári iskolaszünet idejére a gyermekekfelügyeletének megszervezése önkormányzati feladat. Idén is működik a patinás János utcai központi napközis tábor, de van a kerületben egy-két olyan iskola, ahol a vakáció nem némította el a folyosókat. Az egyik ilyen intézmény a Herman Ottó általános iskola, ahol kézműves és tánctábor áll a gyerekek rendelkezésére.

Mészáros Tibor

A Herman iskola főbejáratán belépőket egy hosszú asztalon sorakozó luftballonfejű hadsereg fogadja. A lila lufifejek felett pedig egy kifeszített zsinegen ugyanannyi bohócálarc széles mosolya jelzi, hogy a vakáció vidám dolog. Ez az előző napi kézműves foglalkozás termése, melyet szorgos gyermekkezek hoztak létre.
A Herman iskoláról közismert, hogy feladatának tekinti a néptánc hagyományainak ápolását, továbbadását a falai közt tanuló gyerekek egymást követő generációinak. Ezt a törekvésüket kiterjesztik a vakáció idejére is. Mivel azonban reggeltől estig nem lehet táncolni, a napi programba beillesztettek olyan érdekes kézműves tevékenységeket, amelyekkel a gyerekek a korábbi évek tapasztalatai szerint szívesen töltik idejüket. E két alappilléren nyugszik az a tábor, amely egy 24-fős és egy 32 fős turnust fogadott, elsősorban az alsós tanulók közül.
A kézműves foglalkozást látogatásunkkor Jócsák Gáborné Julcsi néni és Szabóné Csutor Erika vezette. Ők árulták el a gyöngyfűzés titkait, ők mutatták meg, hogyan lehet hőre száradó gyúrmából kitűzőt készíteni, hogyan lehet balesetmentesen kezelni az ollót. Minden nap más kézműves tevékenység kerül sorra, amelyek bizony még felnőttek számára is érdekes lehetnek. A programban szerepel korongozás, papírmerítés, pólófestés, gipszöntéssel készült képkeret, üvegfestés, textilkoszorú, könyvjelző, ajándékzsák díszítés, hogy csak a legérdekesebbeket, és egyúttal leghasznosabbakat említsük.
Miután a délelőtt folyamán elkészültek a kis remekművek, a közös munka örömével a lelkükben ebédelni vonulnak az alkotók, majd egy kis szusszanás után következik a tánc.
Ez azonban nem afféle táncolgatás, hanem igazi tánctanulás, hiszen a foglalkozásokat az Erzsébetligeti Színházban működő Liget Táncakadémia vezető táncpedagógusa, Karácsonyi Éva tartja. Karácsonyi Éva táncművész – aki 18 éven keresztül volt a Duna Művészegyüttes táncos szólistája –, megköveteli a gyerekek korának megfelelő színvonalat, de úgy tűnik nincs nagyon nehéz dolga, mert tanítványai szívesen követik utasításait.
Kocsis Tóth Mariann, az iskola igazgatója elmondta, úgy tűnik szerencsés ötlet volt a táncot a kézműves foglalkozásokkal párosítani, hiszen így a táborban töltött nap végére a gyerekek egy kicsit szellemileg is, testileg is próbára vannak téve, és szemmel láthatólag jól érzik magukat ebben a környezetben. Akiről pedig kiderül, hogy tehetséges táncos, az előtt nyitva áll az út a Liget Táncakadémia felé. Így a Herman iskola egy kicsit a tehetségek felkutatásából is kiveszi a részét.


Nincsenek megjegyzések:

Rendszeres olvasók