Blogarchívum

Az újságba terjedelmi okokból néhány írás olykor be sem kerül, vagy már néhány szó kihúzásától is elveszti stílusát. Itt cikkeim húzás nélkül, eredeti formában olvashatók. Több fotó a www.indafoto.hu/tibifoto képblogon található. Más újságban, nyomtatott kiadványban vagy internetes oldalon a beleegyezésem nélkül nem közölhetők! Mászáros Tibor tibifoto@t-online.hu mobil: 06-30/260-05-07 Tel.: 403-41-50 A képekre kettőt kattintva a képek megnőnek.

2011. július 13., szerda

Bolhapiac



Vidám és hasznos ötletet valósított meg a Corvin Művelődési Ház az Erzsébet-ligetben. Bolhapiacra hívta a kerület lakóit, hogy szórakozva lehessenek hasznosak egymásnak a résztvevők, hiszen a megunt, fölöslegessé vált holmik másnak hasznosak lehetnek. Olykor egyenesen kincsek. Ezért viselte a Kincses Liget büszke nevet a június 26-án megrendezett bolhapiac a színház előtti téren.

Mészáros Tibor

Dühös, fekete felhők alatt rakták ki portékáikat az első árusok a bolhapiac nyitásakor. Aztán szaporodtak a vevők, megteltek az asztalok is, az időjárás is jobbra fordult, így csakhamar igazi vásári forgatag keletkezett a Harmónia terem teraszán, és előtte a hatalmas ligeti fák alatt.
Ami neve ellenére nem szerepelt a bolhapiac kínálatban, az talán egyedül a bolha volt, hiszen a gyerekruhától a fényképezőgépig, a játéktól a díszkardig, az ékszerektől a festményig sok ezer apróság és méretes darab csalogatta a piaci hangulat kedvelőit. Önfeledt alkudozás, mérlegelés a pénztárca és a vágyak között, válogatás, nézelődés, ismerkedés, közös élmény egyszóval minden jelen volt, amit a piacban szeretni lehet.
A rendezők azonban nem érték be ennyivel. Küldetésüknek megfelelően szerettek volna egy kis kultúrát is becsempészni a piaci hangulatba. Ezért volt színpad is szakszerű hangosítással, ahol bárki felállhatott a világot jelentő deszkákra, és előadhatta azt a produkciót, amit eddig csak otthon, a fürdőszobában mert megkockáztatni. Ezzel a lehetőséggel azért elsősorban a gyerekek éltek. Ugyanakkor az árusítás körülményeiben is megköveteltek egy minimális kultúrát, hiszen minden eladónak be kellett jelentkeznie némi helypénz befizetése mellett, a földről árusítást pedig megtiltották. Ugyanakkor nem szerették volna, ha a piac kizárólag a pénzről szól. Persze korunk átkát, a pénzt nem lehet száműzni egy piacról, de jó, ha nem csak erről szól a rendezvény. Szólhat az élményről, amelyet az olcsóbb vásárlás jelenthet a vevőnek, a segítségnyújtás érzéséről, látva, hogy gyermekünk megunt, kinőtt ruhája másnak még jó szolgálatot tehet, az együtt töltött percekről, új ismeretségekről, egy kedves mosolyról, vagy akár egy jó ajándékról egy majdani születésnapra. Egyszóval egy néhány óráig tartó jó közérzetről, egy hasznosan, aktívan eltöltött délelőttről.
Ha mégis keletkezik némi bevétel a helypénzekből, annak pedig lesz helye a liget virágosításánál, vagy egy fülsértően elhangolódott zongora újrahangolásánál.
A június 26-i kedvező tapasztalatokat összegezve a Corvin Művelődési Ház alig várja, hogy a nyári szünetnek vége legyen, és újból megnyissa kapuit a bolhapiac. Sőt, meg sem várják az augusztus 8-i nyitást, már 6-án szombaton 9-13 óráig újból hívják az érdeklődőket a Kincses ligetbe a Kertvárosi bolhapiacra.
Augusztus 6-án a millió piaci árucikken kívül lesznek népi gyermekjátékok, táncház a Liget Táncakadémia közreműködésével, lesz árverés, kürtős kalács, langalló, és lesz színpad hangosítással, ahol bárki megmutathatja a benne rejlő tehetséget, az emberi kincset a Kincses Liget rendezvénysorozat augusztusi felvonásán.
Aki árusítani szeretne, 1000 Ft/négyzetméter helypénz ellenében megteheti bármilyen asztalról, állványról, egyedül a földről nem. Aki nem tud otthonról asztalt hozni, korlátozott számban bérelhet az 1000 forintos helypénzen felül plusz 500 Ft/asztal térítés ellenében.
Aki pedig ennyi vonzó lehetőség ellenére otthon marad, irigykedhet majd amikor a szomszédja a bolhapiaci élményeit meséli.

Nincsenek megjegyzések:

Rendszeres olvasók