Blogarchívum

Az újságba terjedelmi okokból néhány írás olykor be sem kerül, vagy már néhány szó kihúzásától is elveszti stílusát. Itt cikkeim húzás nélkül, eredeti formában olvashatók. Több fotó a www.indafoto.hu/tibifoto képblogon található. Más újságban, nyomtatott kiadványban vagy internetes oldalon a beleegyezésem nélkül nem közölhetők! Mászáros Tibor tibifoto@t-online.hu mobil: 06-30/260-05-07 Tel.: 403-41-50 A képekre kettőt kattintva a képek megnőnek.

2011. július 13., szerda

Mit vihetünk Horvátországba?

Nyári aktualitás



Egyik utazási irodánk tájékoztatása szerint kerületünkből is sokan választották szabadságuk helyszínéül az adriai nyaralóhelyeket. Közel vannak és szépek. Csakhogy a határon kellemetlen meglepetésben lehet részük, ha nem ismerik a 2009 májusa óta hatályos élelmiszer-beviteli szabályokat. Az alábbiakban a VI. kerületi Munkácsy utcai követségtől telefonon kapott tájékoztatás legfontosabb tudnivalóit soroljuk fel.

Mészáros Tibor

Horvátország – hathatós magyar támogatással – rövid időn belül tagja lesz az Európai Uniónak. Most azonban még nem tagja, és élelmiszer-beviteli szabályai jelentősen szigorúbbak, mint ahogyan az az öreg kontinens többi államában szokásos. Az ezt nem ismerő magyarok közül már jónéhányan jártak úgy, hogy kiszámított költőpénzzel indultak útnak, az étkezések egy részét pedig az itthonról vitt, nagyobb mennyiségű hazai élelmiszerből kívánták megoldani. A határon pedig jött a meglepetés.
A horvát Mezőgazdasági, Halászati és Vidékfejlesztési Minisztérium hatályos rendelete szerint az Európai Unió tagállamainak állampolgárai Horvátországba szabadon vihetnek be az EU tagállamainak területén gyártott, vagy onnan származó húst, hústermékeket, tejet és tejtermékeket, de személyenként legfeljebb 10 kg mennyiségben. Csakhogy a 10 kg összesen értendő, nem áruféleségenként. Így ha például a gyerekekkel utazók visznek magukkal néhány karton tartós tejet, másra már alig marad kapacitás. A 10 kg-ban az innivaló is beleszámít, pedig az odakint bizony drága.
A megengedett feletti mennyiséget elkobozzák, aminek legutóbb a szegedi vadaspark lakói örültek a legjobban, mert az elkobzók hozzájuk juttatták el a lefoglalt élelmiszereket.
A rendelet tartalmazza továbbá, hogy tejpor, bébiétel akkor vihető be, ha azokat felbontás előtt nem szükséges hűtőben tárolni, illetve azok csomagolása sértetlen. Tojás bevitele egyáltalán nem lehetséges.
Szeszesitalt 17 év felettiek vámmentesen vihetnek Horvátországba. A megengedett mennyiség tömény szeszből 1 liter, borból vagy likőrből 5 liter, cigarettából pedig egy karton.
A bevitelt azonban nem csak a súlya, de az értéke szerint is korlátozzák, bármilyen élelmiszert, italt, ajándéktárgyat személyenként összesen 300 kuna (mintegy 10 ezer forint) értékben lehet vámmentesen bevinni.
Azért ezek a regulák ne vegyék el senki kedvét egy jó kis adriai nyaralástól. Nyilván sokan lesznek, akik nem is tudnak a rendeletről, több hazai finomságot is visznek a megengedettnél, mégsem állítják meg őket a határon. Mi csak azt szerettük volna, hogy senkit ne kelljen végignéznie, ahogy a rendelet szigorú őrei már a tízedik méter kedvenc kolbászát húzzák ki a kocsi csomagtartójából. Vagy ha mégis, az áldozat legalább tudja, hogy a vámőrök jogosan cselekszenek.
Aki ennél részletesebb információkra kíváncsi, hívja a Horvát Köztársaság Nagykövetségét, ahol az utazási irodák tájékoztatása szerint szívesen adnak tanácsot, és választ további kérdésekre is. Telefon: 354-1315, 269-5854

Nincsenek megjegyzések:

Rendszeres olvasók