Blogarchívum

Az újságba terjedelmi okokból néhány írás olykor be sem kerül, vagy már néhány szó kihúzásától is elveszti stílusát. Itt cikkeim húzás nélkül, eredeti formában olvashatók. Több fotó a www.indafoto.hu/tibifoto képblogon található. Más újságban, nyomtatott kiadványban vagy internetes oldalon a beleegyezésem nélkül nem közölhetők! Mászáros Tibor tibifoto@t-online.hu mobil: 06-30/260-05-07 Tel.: 403-41-50 A képekre kettőt kattintva a képek megnőnek.

2011. február 1., kedd

Gyűlölet vagy butaság?

A kérdésre egyelőre nem tudjuk a választ. De azt reméljük, hogy ha ez a cikk megjelenik, akár egy macskagyűlölővel, akár egy megrögzött céllövővel van dolgunk, talán feljelentés nélkül jobb belátásra lehet bírni. És azt is reméljük, megérti, hogy cselekedete törvénybe ütközik.

Mészáros Tibor

A történet közel egy évvel ezelőtt kezdődött. Az Ó-Mátyásföld szívében élő régi mátyásföldi család házi kedvence, egy koromfekete cica légfegyvertől származó lőtt sebbel, keservesen sírva tért haza a menedéket adó gazdihoz. Úgy tűnt, túléli a kalandot, de néhány nap múlva örökre eltűnt. A család túltéve magát a számára szomorú eseményen gondoskodott egy utódról. Azonban ő sem sokáig riogathatta a környék egereit. Őt ugyan nem látták sérülten, de ő is nyomtalanul eltűnt. Közben innen is, onnan is érkeztek a hírek eltűnt macskákról. Az említett család másodszor is túltette magát kedvence elvesztésén, és újból beszerzett az eltűnt elődök megüresedett posztjára egy utódot. Ezúttal egy elegáns tigriscsíkost. A jövevény már éppen beilleszkedett a környékbeli macskatársadalomba, és az ősfás kertben már idegen cicákkal is békésen élt együtt, amikor az egyik, a kerten általában csak „átutazó”, de a család által látásból jól ismert macska kezdett három lábon sántikálni, és szemmel láthatólag sérült negyedik lábára nem is lépett rá soha többet. Majd rövid béke után ismét eltűnt macskák hírét hozták az utcai beszélgetések. December 21-én pedig a szóban forgó család e legújabb macskája tért haza vérző sebbel az oldalán. Pedig fél kettőkor még megsimogatták makkegészséges kedvencüket, fél háromkor pedig már csupa vér volt az oldala.
A családfő elvitte a szenvedő cicust az állatorvoshoz, aki megröntgenezte szegényt, és megállapította, hogy légpuskából származó lövedék van a testében, öt centiméter mélyen a bemeneti nyíláshoz képest. Látható az is, hogy a lövés ferdén fölülről, magasföldszintről, vagy szobaablakból érhette az áldozatot. Az orvos egy kötőtűhöz hasonló eszközzel megpróbálta eltávolítani a jellegzetes, úgynevezett szoknyás, hegyes végű lövedéket, ám nem járt sikerrel. Műtétet a lövedék elhelyezkedése miatt nem javasolt. Így most a meglőtt macska a légpuskalövedékkel a testében reméli a szebb jövőt. Erre van némi esélye, mert a kezdeti gyakori hányások után nem lázasodott be, és az orvos véleménye szerint a lövedék valószínűleg be fog tokosodni, további gondokat nem okoz majd.
Persze a környékbelieknek van sejtésük az elkövetőről, ám a család feljelentést nem akar tenni, mert nem kártérítésre vágyik, hanem arra, hogy ne legyen több sérült vagy eltűnt macska a környéken.
Mivel a röntgenfelvétel egyértelműen légpuska használatára utal, megkérdeztem a rendőrkapitányságon, milyen szabályok vonatkoznak erre a fegyverfajtára. Azt a választ kaptam, hogy légfegyver tartásához nem kell engedély, de használata természetesen szabályozva van. A 2004. évi XXIV. törvény 22. §-ának (1) bekezdésében a következőt találjuk: „A légfegyver használható lőtéren (pincelőtéren, szobai lőtéren), céllövöldében, magánterületen a biztonsági előírások szigorú betartása mellett, illetve vadászterületen a vadászatra jogosult, védett természeti területen a természetvédelmi hatóság engedélye alapján. A légfegyver használata nem veszélyeztetheti mások testi épségét, tulajdonát és a természeti értékeket.
De nem csak a fegyvertörvénybe ütközik a macskákra való lövöldözés. A 2010. január 15-től hatályos állatvédelmi törvény 6. § 1. bekezdése a hobbiállatokra vonatkozóan is kimondja: „Az állatnak tilos indokolatlan vagy elkerülhető fájdalmat, szenvedést vagy sérülést okozni. A törvény megszegői szabálysértést követnek el, és 30 000 Ft pénzbírsággal sújthatók.” Azt már csak megjegyzem, hogy családunknak eddig húszezer forintba került a macska gyógyíttatása, amelyet akár polgári perben is követelhetnének a tettestől.

Nincsenek megjegyzések:

Rendszeres olvasók