Blogarchívum

Az újságba terjedelmi okokból néhány írás olykor be sem kerül, vagy már néhány szó kihúzásától is elveszti stílusát. Itt cikkeim húzás nélkül, eredeti formában olvashatók. Több fotó a www.indafoto.hu/tibifoto képblogon található. Más újságban, nyomtatott kiadványban vagy internetes oldalon a beleegyezésem nélkül nem közölhetők! Mászáros Tibor tibifoto@t-online.hu mobil: 06-30/260-05-07 Tel.: 403-41-50 A képekre kettőt kattintva a képek megnőnek.

2011. január 21., péntek

Ökokaland gyerekeknek

Környezetünk rohamos pusztulása világszerte fenyegető jelenség. Ennek megállítására csak akkor van esély, ha a felnövekvő generációk elődeiknél jóval tudatosabban vigyáznak kör-nyezetükre. Ezt szolgálta az a kétnapos, Művészeti ökokaland című interaktív játék, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap is támogatásra érdemesnek minősített.
Mészáros Tibor

A Corvin Művelődési Ház tervei között szerepelt olyan rendezvény, amely a gyermek, és ifjú-sági korosztály környezettudatos nevelését segíti elő. A Nemzeti Kulturális Alap kiírt egy hasonló témájú pályázatot, amely ugyan a művészeti programokat részesítette előnyben, de a Corvin Művelődési Ház munkatársa, Rappaport Dóra meglátta a lehetőséget a két törekvés egyesítésére. A megvalósításban remek partnerre talált Koltay Eszter, az ELTE TTK környe-zetkutató szakán éppen végzős hallgatója személyében. Eszter tartalmas és szakszerű háttér-anyagot állított össze a pályázatra jelentkező iskolák pedagógusai számára, akik ebből készít-hették fel a gyerekeket a játékos Ökokalandra.
Tizenöt fős csapatokat versenyeztek egymással, miközben csupa olyan feladatot kellett meg-oldaniuk, amiből környezetünk megóvásához szereztek hasznos információkat, értékes isme-reteket.
A gyerekek már a verseny előtt kaptak házi feladatot, így az Ökokalandra már úgy érkeztek, hogy magukkal hozták a versenykiírásban meghatározott méretű, pet palackból készített kosa-rat, vagy a környezettudatos élet valamilyen jelenetét ábrázoló rajzot. Ezekből a művekből a színház aulájában kiállítást rendeztek.
A gyerekek óriási lelkesedéssel vettek részt a játékos feladatok megoldásában, az ügyességi és sorjátékokban, amelyekbe bele voltak szőve a környezet megvédésének legfontosabb alapel-vei. Talán a legérdekesebb és leglátványosabb a Szarvas élni akar című óriásbábos játék volt, amelyben tíz hatalmas hulladékbáb és egy fából készült óriásszarvas, valamint népdalok és irodalmi művek segítségével tanították a gyerekeket a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára az anyagok ismeretére, életünkben betöltött szerepükre, az ember természetben elfoglalt he-lyére az egészséges életmód és a környezet védelmének, tisztán tartásának fontosságára.
 














Az Ökokaland résztvevői óvodások és iskolások közül kerültek ki. A rendezők legnagyobb örömére a versenyben résztvevő gyerekeken kívül az őket kísérő pedagógusok is nagyon jól érezték magukat, utóbbiak nagyon jó véleménnyel voltak a rendezvényről és többen indítvá-nyozták, hogy ha lehetőség van rá, minden évben rendezzék meg újra az Ökokalandot, mert nagyon jó irányba tereli a gyerekek gondolkodását. A rendezvénynek ugyanis utóélete van az intézményekben. Több óvoda is jelezte, hogy szelektív szemétgyűjtést vezettek be, illetve van ahol újra hasznosítják az otthonról behozott papír és műanyag dobozokat. Babaházat, játékot készítenek belőle.
A versenyek győztesei számára a kerületi Aprónép Játszoda biztosított ajándékokat, a Corvin Művelődési Ház pedig a 100 folk Celsius és a Dzsungel könyve előadásokra szóló jegyekkel jutalmazta a jól szereplő csapatokat.
A kétnapos, játékba rejtett oktatás tehát remekül kiállta a próbát. A rendezők örömét csak az tompította egy kicsit, hogy a kerületi intézmények részéről az elvárhatónál egy kicsit kisebb volt az érdeklődés, ezért a helyüket más kerületekből kellett feltölteni. Reméljük jövőre már nem így lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Rendszeres olvasók