Blogarchívum

Az újságba terjedelmi okokból néhány írás olykor be sem kerül, vagy már néhány szó kihúzásától is elveszti stílusát. Itt cikkeim húzás nélkül, eredeti formában olvashatók. Több fotó a www.indafoto.hu/tibifoto képblogon található. Más újságban, nyomtatott kiadványban vagy internetes oldalon a beleegyezésem nélkül nem közölhetők! Mászáros Tibor tibifoto@t-online.hu mobil: 06-30/260-05-07 Tel.: 403-41-50 A képekre kettőt kattintva a képek megnőnek.

2011. január 21., péntek

Negyven éves a Cserhát művészkör



A Cserhát művészkör már kilenc éve minden évben megrendezi éves díjkiosztó gáláját az Erzsébet-ligetben. A november 20-i összejövetelük azonban ünnepélyesebb volt, mint az eddigiek. Az ide díjkiósztó gála ugyanis a negyven éves születésnap ünnepeként fog bekerülni a művészkör emlékkönyvébe.

Mészáros Tibor

A meglehetősen kalandos múltú művészkört – teljes nevén Batsányi-Cserhát művészkört – ma Bornemisza Attila, a Szent László lovagrend parancsnoka vezeti, akinek édesanyja, Ihász Kovács Éva költőnő, a magyar kultúra lovagja maga is alapító tagja volt. A művészkör élete az elmúlt negyven évben nem volt mindig zökkenőmente. Sokszor kényszerültek költözködni, számtalan helyen működtek, olykor a rendőrség elkobozta kiadványaikat, de a sok viszontagság ellenére is talpon maradtak. És közben egy pillanatra sem tágítottak eredeti célkitűzéseiktől. Elsősorban Batsányi János költő szellemi örökségét kívánták megőrizni az utókor számára, mégpedig úgy, ahogyan azt a szintén poéta, Cserhát József, a Nyugat késői nemzedékéhez tartozó Illyés Gyula tanítvány tette haláláig. Innen a művészkör neve. Másrészt céljuk volt felkutatni az ország eldugott zugaiban alkotó rejtőzködő tehetségeket.
A Cserhát művészkörnek bárki tagja lehet, aki a képzőművészet, a zene, vagy az irodalom területén alkotó tevékenységet folytat. Ennek megfelelően neves előadók is csatlakoztak a művészkörhöz. Például Keres Emil színművész, vagy Dévai-Nagy Kamilla előadóművész neve is ott sorakozik a Cserhát névsorában. Dévai Nagy Kamilla egy hosszabb önálló produkcióval részt is vett az Erzsébet-ligeti rendezvényen.
Az ország minden tájáról érkeztek a meghívottak így a Harmónia terem százötven széke közül egy sem maradt üresen. Ottjártamkor éppen a pécsiek üdvözletét tolmácsolta egy hölgy, de a Rákóczi-díjas Petneházy Kiss Bence például egyenesen Amerikából érkezett a születésnapi összejövetelre. Az előadások már reggel kilenc órakor elkezdődött, és az előadóművészek egymást váltva szórakoztatták a megjelenteket, a falakon pedig a képzőművészek legújabb alkotásai sorakoztak. Majd elérkezett a díjkiosztás, amelyet mindenki nagy izgalommal várt. Hamarosan gazdára találtak az Aranytoll-, Aranykéz-, és Aranyecset-díjak, A Cserhát József díj arany, ezüst és bronz fokozata, és még számtalan más elismerés, amelyek a jövőben további alkotásra ösztönzik a művészeket.
A Cserhát művészkör tehát aktívan működik, és ugyanolyan lelkesedéssel vág neki a következő negyven évnek, mint amilyennel eddig is átvészelt minden nehézséget.

Nincsenek megjegyzések:

Rendszeres olvasók