Blogarchívum

Az újságba terjedelmi okokból néhány írás olykor be sem kerül, vagy már néhány szó kihúzásától is elveszti stílusát. Itt cikkeim húzás nélkül, eredeti formában olvashatók. Több fotó a www.indafoto.hu/tibifoto képblogon található. Más újságban, nyomtatott kiadványban vagy internetes oldalon a beleegyezésem nélkül nem közölhetők! Mászáros Tibor tibifoto@t-online.hu mobil: 06-30/260-05-07 Tel.: 403-41-50 A képekre kettőt kattintva a képek megnőnek.

2011. január 21., péntek

A király Riminibe utazott

Az önkormányzat előtti parkot pallosára támaszkodva őrző Szent István királyunk augusztus 22. és 28. között az olasz tengerpartra, Riminibe költözött. Ekkor zajlott ugyanis a népszerű olasz üdülővárosban a Rimini Meeting keresztény fesztivál, amelynek ezúttal Magyarország kiemelt vendége volt.

Mészáros Tibor

Annak, hogy a keresztény fesztivál ideje alatt mégsem maradt király nélkül az önkormányzat előtti park, az az oka, hogy a szobor nemzetközi hírű alkotója, Törley Mária annak egy mell-szobor változatát vitte magával Riminibe. A mátyásföldi művésznő Németh Tamás építész társaságában képviselte hazánkat.

A főszereplők tehát ők voltak, de a kilencszáz négyzetméter alapterületen megrendezett Szent István – államalapító és a nép apostola című kiállítás létrehozásán nagyon sokan dolgoztak. A Németh Tamás által megálmodott belső térben Törley Mária Szent István büsztje mellett Szent Gellért püspök szobra is helyet kapott. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) és a Centro Studium di Gorizia együttműködése pedig a szellemi hátteret teremtette meg ahhoz, hogy hazánk, mint kiemelt vendég mutathassa be azokat a kulturális és erkölcsi értékeit, va-lamint azokat a történelmi eseményeket, amelyeknek fennmaradását köszönheti. A PPKE tanára, Domonkos György tanítványai közel húsz tablót állítottak össze a honfoglalásról, a királyok koráról és az ország sorsfordító eseményeiről. Felkészültek továbbá azoknak a kér-déseknek olasz nyelvű megválaszolására is, amelyeket várhatóan a Rimini Meetingre látogató, feltűnően érdeklődő és igényes közönség tehetett fel nekik történelmünkkel kapcsolatban. A fesztiválon való részvételt tehát megfeszített munka előzte meg. Törley Máriának és állandó segítőjének, férjének, Ruszina Lászlónak mindössze két hónap jutott a felkészülésre, ami szobrok estében bizony nagyon rövid idő. De a keresztény fesztivál Riminiben olyan esemény, ami megér egy kis erőfeszítést. Különösen, ha Magyarország kiemelt vendége a ren-dezvénynek. Hiszen ennek a fesztiválnak tavaly kilencszázezer látogatója volt. Az idei adatok még nem ismertek, de a Rimini Meeting látogatottsága évről évre nő. Így Törley Mária és a kiállítás többi létrehozója missziót teljesített, amikor nemzeti értékeink magas szintű bemuta-tására vállalkozott a közkedvelt üdülővárosban, ami egyben a régió szellemi központja is.

Törley Mária elmondta, hogy a fesztivált a kultúra különös légköre veszi körül. A rendezők tudatosan törekszenek az elfogadó szemlélet népszerűsítésére, ezért a legkülönbözőbb vallású, kultúrájú résztvevőknek küldenek meghívót azzal a céllal, hogy egymás kultúráját, múltját, de napi véleményét is megismerhessék, és megérteni, ne lesöpörni kívánják mindazt, ami nekik szokatlan, vagy elsőre talán nem is érthető.

Nyilván nem véletlen, hogy a szervezők érdeklődésére a Keresztény Múzeum Törley Máriát ajánlotta a fesztiválon való részvételre. A művésznőről köztudott, hogy szívesen nyúl vallásos témákhoz, és az is, hogy nem híve a túlságosan elvont formai megoldásoknak. Így akinek a tekintete találkozik a bronzba öntött Szent István, vagy az olasz származású, de Magyarország iránt elkötelezett Szent Gellért püspök tekintetével, elszánt, hithű, döntéseiket becsülettel vál-laló, magukat az országos céloknak alárendelő férfiak tekintetével találkozik, és ez fontos üzenet lehet a ma embere számára külföldön is, de kivérzett, erkölcsi válságtól sújtott hazánk határain belül talán még fokozottabban.



Nincsenek megjegyzések:

Rendszeres olvasók