Blogarchívum

Az újságba terjedelmi okokból néhány írás olykor be sem kerül, vagy már néhány szó kihúzásától is elveszti stílusát. Itt cikkeim húzás nélkül, eredeti formában olvashatók. Több fotó a www.indafoto.hu/tibifoto képblogon található. Más újságban, nyomtatott kiadványban vagy internetes oldalon a beleegyezésem nélkül nem közölhetők! Mászáros Tibor tibifoto@t-online.hu mobil: 06-30/260-05-07 Tel.: 403-41-50 A képekre kettőt kattintva a képek megnőnek.

2010. augusztus 27., péntek

„Szentelve már az új kenyér”


Augusztus hónapot őseink az új kenyér havának nevezték. A keresztény világ így imádkozik: „… mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma …”. Nem csoda hát, hogy amint kisült az első cipó a frissen őrölt új lisztből, azt meg is szentelték. Ez a hagyomány kiállta az idők próbáját, így Szent István ünnepén országszerte megemlékezünk az új kenyérről is.

Mészáros Tibor

Az önkormányzat központi augusztus 20-i ünnepségét már hagyományosan megelőzi két kisebb, de a helyiek számára fontos ünnepség, amelyet mindig megtisztel jelenlétével Kovács Péter polgármester, országgyűlési képviselő. Augusztus 19-én koraeste az árpádföldiek gyűlnek össze a kis turul emlékmű lábánál, 20-án délelőtt pedig a szentmihályi Pálfi téren hangzik fel a Himnusz az ünnep tiszteletére.
Árpádföldön Kratofil Zita önkormányzati képviselő méltatta államalapító királyunk, Szent István sorsfordító történelmi szerepét, majd dr. Varga János önkormányzati képviselő mondta el gondolatait az ünneppel kapcsolatban. A Pálfi téren pedig a Sarkad Udvar hagyományőrző együttese jóvoltából olyan különleges élményben lehetett részünk, amelyre sokáig fogunk emlékezni. A fiatal öttagú csapat autentikus népzenét játszott ősi hangszereken, igen egységes, kidolgozott előadásban, valódi művészi élménnyel ajándékozva meg az egybegyűlteket.
Ám a legnagyobb érdeklődést természetesen az önkormányzat központi rendezvénye váltotta ki a hivatal előtti gyönyörűen felújított parkban, a Corvin Művelődési Ház rendezésében.
A díszemelvényen Kovács Péter polgármester foglalt helyet, mellette Nagy Zoltán katolikus plébános és Bíró Botond református lelkész képviselte a két történelmi egyházat. A Himnusz elhangzása után Kovács Péter mondta el ünnepi beszédét. Örömmel jelentette ki, hogy végre úgy tűnik, ismét olyan világ köszönt hazánkra, amikor azok a politikusok kerültek a vezetői székekbe, akik nem a gátlástalan harácsolást, és a külföldi tőke alázatos kiszolgálását, hanem a haza szolgálatát tekintik elsődleges céljuknak. Végre újra egységes az ország, amire talán még soha nem volt nagyobb szükség, mint napjainkban. A feladat most nem több, és nem kevesebb, minthogy a maga helyén mindenki tisztességesen teljesítse a feladatát, és a becsületes munka majd meghozza az eredményt. Így végre újra méltóak lehetünk Szent István örökségéhez, és Magyarország újra Közép-Európa egyik legmegbecsültebb állama lehet. A polgármester szavait többször szakította meg a hallgatóság egyetértő tapsa.
Ünnepi műsorról idén a csíksomlyói Árvácska együttes gondoskodott. Magyarságunk címmel verses, zenés, mélyen hazafias hangvételű előadásuk többek között Petőfi, Ady, József Attila megzenésített verseitől egészen Máté Péter Ez itt az én hazám című daláig idézte fel a hazaszeretet érzését, és nyújtotta át igen színvonalas előadásban az ünneplő közönségnek. Az együttes tagjai közül a legkisebbek kezében is volt valamilyen ütőhangszer, a nagyok pedig Häfliger Zsuzsanna vezetésével gitáron, szintetizátoron, és vonós hangszerekkel a kezükben járultak hozzá a produkció sikeréhez.
Majd Nagy Zoltán és Bíró Botond megszentelte, illetve megáldotta a nemzeti színű szalaggal díszített új kenyeret, hogy szeletelés után mindenkinek jusson belőle egy darabka kóstoló.
Ezután a Szerpentin együttes a Keresztút című rock-oratóriummal szórakoztatta a közönséget a Havashalom utcára felállított alkalmi színpadon.
Ekkor már közeledett a tűzijáték ideje. A várakozás perceit a Roll Skate Boogie együttes fergeteges rock and roll zenéje segített megrövidíteni. Majd mikor már sokan jól kitáncolták magukat, felsikított a holdfényes égboltra az első színes tűzgolyó. A színpompás tűzijáték minden rakétáját hangos ovációval fogadta a közönség, hogy aztán az utolsó petárda elhamvadását követően újult erővel vesse magát az utcabál forgatagába.

Nincsenek megjegyzések:

Rendszeres olvasók