Blogarchívum

Az újságba terjedelmi okokból néhány írás olykor be sem kerül, vagy már néhány szó kihúzásától is elveszti stílusát. Itt cikkeim húzás nélkül, eredeti formában olvashatók. Több fotó a www.indafoto.hu/tibifoto képblogon található. Más újságban, nyomtatott kiadványban vagy internetes oldalon a beleegyezésem nélkül nem közölhetők! Mászáros Tibor tibifoto@t-online.hu mobil: 06-30/260-05-07 Tel.: 403-41-50 A képekre kettőt kattintva a képek megnőnek.

2011. január 21., péntek

Szüret a tanodában

 

Itt az ősz, itt a szüret. Csakhogy a városi gyerekek között sokan vannak, akiknek nincs lehetőségük végigkövetni azt a folyamatot, hogyan is lesz a szőlőfürtökből a felnőttek által oly kedvelt finom bor, és hogyan is végződik a kemény munka önfeledt mulatással. A Sashalmi tanoda projektnapja ezt a lehetőséget kínálta tanulóinak.

Mészáros Tibor

A projektnap új oktatási eszköz a gyerekek tanításában. Olyan nap az iskola életében, amely egy adott téma részletes feldolgozását, bemutatását teszi lehetővé. A projektnapon az érintettek számára a hagyományos tanítás szünetel, és minden tevékenység a feldolgozandó téma megismerését szolgálja.

Az alsó tagozatosok számára tehát a szüret bemutatása volt a célja az október 8-ára meghirdetett különleges tanítási napnak. Az ezzel kapcsolatos előkészületek természetesen már napokkal, egyeseknek már hetekkel korábban megkezdődtek. A harmadikosok skanzenban ismerkedtek a szüret eszközeivel, munkamenetével, és a hozzá tartozó mondókákkal, játékokkal. A szüretet ábrázoló munkaigényes tablók elkészítését sem lehetett az utolsó napra hagyni. A legtöbb törődést azonban valószínűleg a kisdíszteremben berendezett szüreti kiállítás igényelte. Barkócziné Cseh Hilda és Szalatnyainé Szöllősi Réka tanítónők ügyeltek arra, hogy a kis kiállítás bemutassa a szüret összes eszközét a metszőollótól a szőlőprésig, a lopótól a boroshordóig. Természetesen abban, hogy a kiállított tárgyak többségéből több is rendelkezésére állt a kiállítás rendezőinek, a lelkes szülőknek is elévülhetetlen érdemeik vannak. Szőlőprésből legalább hat különböző méretű várta a látogatókat, de bőséges volt a kínálat a bor kóstolására, a must tárolására, és a bor érlelésére, átfejtésére szolgáló fa, fém és üvegtárgyakból, de az asztalokat borító textíliákból is. A tárgyak berendezése a munkafolyamat sorrendjében azonban mégiscsak Cseh Hilda és Szöllősi Réka tanítónők érdeme.

Persze maradt azért feladat a projektnapra is. Már az első órában elkezdődtek osztályonként a kézműves és irodalmi foglalkozások. A gyerekek ragasztottak, hajtogattak vágtak, hogy a felvonulásra elkészüljenek a transzparensek, helyükre kerüljenek a papír szőlőfürtök, rajzok, a ruhákon minden csillogjon, a fejdíszeken minden a helyükön legyen. Közben szürettel kapcsolatos mesék, versek, történetek hangzottak el a diákok előadásában. Majd 11 óra körül megérkezett a zenepedagógusokból álló Vadrózsák népi zenekar Vikol Kálmán vezetésével.

Ami ez után következett, az semmiben nem különbözött egy valódi szüreti vigadalomtól. A Vadrózsák húzta a talp alá valót, Vikol tanár úr rendre megénekeltette a gyerekeket, a Gordos Anna vezetésével, népviseletben bevonuló néptánc együttes pedig csakhamar talpra állította még a tánchoz nem is annyira vonzódó, vonakodó diákokat is. Így öt-tíz perccel a zene felcsendülését követően tanár és diák egyetlen nagy forgatagban sodródva, mosolygó arccal ropta a táncot.

A cél éppen ez volt: megéreztetni a gyerekekkel a szüret hangulatát, végigélni a folyamatot, amely szorgalmas munkával kezdődik, és ennek jutalmaként vidám mulatással ér véget.

A mulatás végén Kovácsné Géczy Beatrix igazgatónő elismeréssel gratulált minden pedagógusnak, aki a projektnap lebonyolításában részt vett.

Nincsenek megjegyzések:

Rendszeres olvasók