Blogarchívum

Az újságba terjedelmi okokból néhány írás olykor be sem kerül, vagy már néhány szó kihúzásától is elveszti stílusát. Itt cikkeim húzás nélkül, eredeti formában olvashatók. Több fotó a www.indafoto.hu/tibifoto képblogon található. Más újságban, nyomtatott kiadványban vagy internetes oldalon a beleegyezésem nélkül nem közölhetők! Mászáros Tibor tibifoto@t-online.hu mobil: 06-30/260-05-07 Tel.: 403-41-50 A képekre kettőt kattintva a képek megnőnek.

2010. augusztus 12., csütörtök

Valóság, vagy legenda

Mostanában egy ötvenkilósra becsült harcsa tartja izgalomban a Naplás tó horgásztársadalmát. Ha ilyet hall az ember, természetesen azonnal Loch Ness, a skót Inverness várostól 16 km-re fekvő tó, és a benne élő szörny legendája jut az ember eszébe. Itt azonban úgy tűnik másról van szó. Hiszen a Naplásnak nincs szüksége trükkös népszerűsítésre.

Mészáros Tibor

Dr. Nagy András és terdik József 
A Naplás tó szikrázó gyöngyszem kerületünk határán. Kedvelt helye a horgászoknak, akik nem csak hét végén, hanem a hét többi napján is benépesítik a tó partját. Nem is csoda, hiszen A Napláson nagyon jók a fogási statisztikák. A Horgászegyesületek Budapesti Szövetségének elnöke dr. Nagy András és az ügyvezető elnök Terdik József éppen a szövetség tisztségviselő-inek horgászversenyére, a Mitterer János emlékversenyre látogattak a tó partjára, amikor kérdésemre elmondták, a Naplás tó horgász szempontból igen gondozott horgászvíz. Folyamato-sak a telepítések, így aki ide látogat, ritkán megy haza zsákmány nélkül. Persze a halvadászat szigorúan szabályozott vízi sport – mondja az ügyvezető elnök – és persze vannak fortélyai. A halászati törvény értelmében az érvényes egyesületi tagság, és az állami horgászjegy elenged-hetetlen kellékei a pecázásnak. Ez az egész országra vonatkozik, még a magántavakra is. Ma már súlyos esetben ötszázezer forint is lehet a büntetés, ha ezeket nem szereztük be.
A Napláson 2800 forint a napijegy, de van heti, havi és éves engedély is. A természetvédelmi terület kivételével a XVII. kerületbe vezető Naplás út mentén, és a gáton lehet horgászni. Aki beveti a „cájgot” annak a feltűzött csalitól függően ponty, kétféle keszeg, amúr, a ragadozók közül pedig harcsa, csuka, balin és süllő akadhat a horgára.
A Naplás-tavi sikerek oka az a figyelemre méltó halmennyiség, amelyik az éves telepítési tervnek megfelelően kerül a tóba. A Naplásba évente 180 mázsa pontyot, a többi halból pedig fajtánként 20-25 mázsát telepítenek. Az évszakok és a vízállás függvényében változó meny-nyiségben, de vannak olyan hónapok, amikor folyamatosan kéthetente frissül a halállomány. Persze a túlnépesedésre a szakembereken kívül a ragadozó halak is figyelnek, és a horgászok is jelentős mennyiséget visznek haza. Már május elejére meghaladta az 1100 főt a horgászok száma, pedig az még igencsak a szezon eleje.
Nagy gondot fordítanak viszont a természetvédelmi terület megóvására, ahol a híres mocsári teknősök hazája van. A tónak azt az oldalát csónakkal sem szabad megközelíteni – merthogy némi bérleti díj ellenében csónakból is lehet pecázni – de talán éppen ennek köszönhető, hogy a védett oldal vízinövényei között olyan óriásira is megnőhet egy-egy gyanakvó, óvatos, rejtőzködő harcsa, vagy ponty, amilyenről az utóbbi időben a tóparti hírek szólnak.
Történt ugyanis, hogy az egyik horgász a sporttársak szeme láttára, és jótanácsaikkal bőven ellátva, több mint három órán át küzdött egy harcsával, amelyik végül leszakította magát a horogról. Közben a viaskodás láttán saját botjukat hátra hagyva odasereglő horgásztársak lát-ták, amint a nagy hal többször is a felszínre vetette magát, és megmutatta szokatlan méreteit. A bámészkodók közül a legtapasztaltabbak egybehangzóan ötven kiló körülire becsülték a felbukkanó óriást. Ha hozzá számítjuk a megemelkedett adrenalin szint valóságérzetre kifejtett módosító hatását, és gyanakvóan csak huszonöt kilót hiszünk el belőle, az is egy kisebb Loch Nessi szörny. Ha kifogja valaki, kérem, feltétlen értesítsék lapunkat! De ne vegye bizalmatlanságnak senki, ha csak az általunk készített fotót tekintjük hitelesnek.

Nincsenek megjegyzések:

Rendszeres olvasók