Blogarchívum

Az újságba terjedelmi okokból néhány írás olykor be sem kerül, vagy már néhány szó kihúzásától is elveszti stílusát. Itt cikkeim húzás nélkül, eredeti formában olvashatók. Több fotó a www.indafoto.hu/tibifoto képblogon található. Más újságban, nyomtatott kiadványban vagy internetes oldalon a beleegyezésem nélkül nem közölhetők! Mászáros Tibor tibifoto@t-online.hu mobil: 06-30/260-05-07 Tel.: 403-41-50 A képekre kettőt kattintva a képek megnőnek.

2010. augusztus 12., csütörtök

Alkotótábor a Dunakanyarban

A XVI. kerület művészeinek már ötödik alkalommal nyílt lehetőségük arra, hogy részt vegyenek a lábatlani alkotótáborban, ahol a festőien szép környezetet, az egymást félszavakból is értő művésztársaságot, és a vidám együttlét lehetőségét is élvezhették a résztvevők.

Mészáros Tibor

Mára valószínűleg már közismertté vált, hogy A. Bak Péter, az Art 16 Művész Csoport elnöke által ötödször megszervezett alkotótáborba mindenki jelentkezhet, aki vonzalmat érez a mű-vészethez. Így az ART 16 tagjain kívül idén is csatlakoztak helyi alkotók a csapathoz. Annak, hogy kezdők, haladók és mesterek egymás mellett állítják fel festőállványaikat az az előnye, hogy a kezdők tanulhatnak a befutott művészektől, a haladók csiszolhatják tudásukat, a neves alkotók pedig egymás mesterfogásait leshetik el, majd saját egyéniségükön átszűrve gazdagít-hatják vele eszköztárukat. Lábatlanból senki nem szokott úgy távozni, hogy ne vinne magával valamilyen új ismeretet, új technikai megoldást, mesterfogást.
Az alkotáshoz szükséges műtermet a lábatlani Arany János Alapfokú Művészeti Iskola bizto-sítja. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a táborlakók ki sem mozdulnak az épület falai közül, hiszen a Dunakanyarra néző panorámát kár volna nem kihasználni. Ám hogy mégse minden mű legnagyobb folyónkról szóljon, minden évben van egy ajánlott témája a tábornak. Idén a lábatlani épületeknek és az ott élő emberek mindennapjainak ábrázolását javasolta A. Bak Péter táborvezető. A résztvevők szorgalmasan dolgoztak is a nevezetes épületek megörökíté-sén. Az ott tartózkodásuk ideje alatt alkotott képekből azután a tábor végén – mint eddig min-den évben – kiválogattak egy kiállításra való anyagot, amelynek a Gerenday ház, a város kul-turális központja biztosít helyet a megjelenéshez.
A tábor hétköznapjainak nagy részét az alkotó munka tölti ki. Majd este eljön a bohémek órá-ja, a borkóstolás ideje, amikor valamelyik szponzor pincéjében vitatják meg a nap eseményeit, beszélik meg a művészeti, és az azon kívüli élet időszerű problémáit, és amit a jelek szerint az alkotók semmivel sem értékelnek kevesebbre, mint az alkotó munkát. Mert baráti közösségben lenni jó, hiszen van közös téma, vannak ízes falatok, melyeket a neszmélyi borvidék italai tesznek még kellemesebbé. Ám azért a hangsúly mégiscsak az alkotáson van, hiszen mindenki tudja, az utolsó napon nyílik a közös kiállítás, ahol mindenki szeretne jól szerepelni.
Ebben az évben is sokszínű anyag jött össze a tábor résztvevőinek műveiből. A Gerenday ház patinás falai között megrendezett tárlat negyvenöt vadonatúj művet vonultatott fel, melyek között találhattunk olajfestményt, akvarellt, pasztellképet, grafikát, szobrot, de még tűzzománcot is.
A július 5-től július 16-áig működő alkotótábort záró kiállítás napjainkban már fontos kulturális eseménnyé nőtte ki magát Lábatlanban. A helyi művészvilágon kívül a megnyitót mindig megtiszteli jelenlétével a város polgármestere, részt vesznek önkormányzati képviselők, sőt az utóbbi években a környező települések polgármesterei is megjelentek az eseményen.
Részben a korábbi táborzáró kiállításokon szövődött az a kapcsolat is, amelynek gyümölcse-ként ez év áprilisában a Lábatlanban és környékén alkotó művészek már voltak kiállító vendégei az Erzsébetligeti Színház Napfény galériájának. Ezt a látogatást Az ART 16 Művész Csoport októberben fogja viszonozni, amikor a XVI. kerületi művészek ismét kiállítóként vendégeskednek a Gerenday házban.

Nincsenek megjegyzések:

Rendszeres olvasók