Blogarchívum

Az újságba terjedelmi okokból néhány írás olykor be sem kerül, vagy már néhány szó kihúzásától is elveszti stílusát. Itt cikkeim húzás nélkül, eredeti formában olvashatók. Több fotó a www.indafoto.hu/tibifoto képblogon található. Más újságban, nyomtatott kiadványban vagy internetes oldalon a beleegyezésem nélkül nem közölhetők! Mászáros Tibor tibifoto@t-online.hu mobil: 06-30/260-05-07 Tel.: 403-41-50 A képekre kettőt kattintva a képek megnőnek.

2010. augusztus 27., péntek

Választanak a kisebbségek is

Kerületünk nemzetiségei közül legpezsgőbb élet a német és a szlovák kisebbség háza táján zajlik. Ők azok, akik folyamatos, nemzetközi kapcsolatokkal is rendelkező kulturális életet élnek, és nagy gondot fordítanak a hagyományok és a nemzeti nyelv őrzésére. A közelgő választásokról és programjaikról ezúttal a német kisebbség vezetőjét, Péteri Ildikót kérdeztem.

Mészáros Tibor

A kisebbségi választások – bár mi jobban szeretjük a nemzetiségi elnevezést, mondja Péteri Ildikó – szintén október 3-án lesznek, ugyanúgy, mint az önkormányzati választások. Menetében azonban van némi eltérés a korábbiakhoz képest. A 2001-es népszámláláskor Magyarországon 33 792 ember vallotta magát német nemzetiségűnek. Nekünk most azzal a drasztikus változással kell szembenéznünk, hogy ez a szám a jelenlegi regisztrációk alapján a felére csökkent, azaz csak fele annyian vallották magukat németnek. Ez kerületünkben is érezteti hatását, ha nem is ilyen mértékben. Így most a XVI. kerületben 123 regisztrált német nemzetiségű lakossal számolhatunk.
Korábban minden szavazóhelyiségben mindenki szavazhatott a kisebbségi jelöltekre. Ez nem volt logikus, hiszen a nem kisebbségiek nem is ismerték jelöltjeinket, és nem is voltak illetékesek nemzetiségi ügyekben dönteni. Ezért ma már csak a regisztrált nemzetiségiek szavazhatnak a kisebbségi jelöltekre, és nem is minden szavazóhelyiségben. A kijelölt szavazóhely idén a Lemhényi Dezső Általános Iskola a Hősök fasorán. Azoknak is itt kell leadniuk szavazatukat, akik az önkormányzati jelöltekre más körzetben szavaznak majd, így őnekik két helyszínt kell felkeresniük. Ezúton is kérek minden német szavazót – folytatta Péteri Ildikó –, hogy ez a kis plusz fáradság ne riasszon vissza senkit, mert minden szavazat nagyon fontos, hozzájárul ahhoz, hogy tovább tudjunk menni azon az úton, amit a német kisebbség eddig megtett. Különbség továbbá az is, hogy a kisebbségek esetében nincs kopogtató cédula.
Képviselő-jelölt egyesületi támogatással lehet valaki. Mindenki választható, akinek a neve a szavazólistán olvasható.
Programunk elég sokrétű. Magyarországon 214 kéttannyelvű óvoda működik, ezek közül az egyik kerületünkben, a rákosszentmihályi Játszókert ovi – amely egy csoportjában idén kezdődött el a nemzetiségi tanrend szerinti oktatás. A 271 kéttannyelvű általános iskola közül 23 van Budapesten, közöttük az egyik a mátyásföldi Táncsics Mihály iskola, ahol minden évfolyamon biztosított a német nyelv tanulásának lehetősége. Az említett oktatási intézményeket továbbra is támogatjuk. Folytatjuk a nyelvfejlesztő táborok szervezését, amelyeknek helyszíne a testvérváros Waltershausen és Straussberg. Waltershausen kirándulási célpontként is rendszeresen felkeressük, ápoljuk a testvérvárosi kapcsolatokat, de belföldi kirándulásokat is szervezünk. A napokban érkeztünk haza kétnapos pécsi-pécsváradi kirándulásunkról, melyet a szlovák kisebbséggel közösen rendeztünk. Minden évben megemlékezünk Márton napról, továbbá ápoljuk a cinkotai temetőben nyugvó második világháborús német katonák sírját. Mikulásnapi ünnepségünket és műsorunkat általában közmeghallgatással is összekapcsoljuk. A fellépők természetesen német nyelven adják elő műsorukat. Ápoljuk a német nevük miatt munkatáborba hurcolt XVI. kerületiek emlékét, a még élőkkel pedig tartjuk a kapcsolatot. Egyikük, Berghoffer Rudolf visszaemlékezéseit a közeljövőben a polgármester úr támogatásával adjuk ki könyv formájában. Közismert kórusunk állandó programmal rendelkezik, tevékenységéért nemrég kapott arany fokozatú minősítést egy országos kultúrszemlén. Társalgási klubunkba pedig mindenkit várunk, aki szinten akarja tartani németnyelv tudását.
Ezeknek a programjainknak a folytatásához járul hozzá az, aki az október 3-iki választáson regisztrált német kisebbségi szavazóként is részt vesz – zárta a tájékoztatást Péteri Ildikó.



Nincsenek megjegyzések:

Rendszeres olvasók