Blogarchívum

Az újságba terjedelmi okokból néhány írás olykor be sem kerül, vagy már néhány szó kihúzásától is elveszti stílusát. Itt cikkeim húzás nélkül, eredeti formában olvashatók. Több fotó a www.indafoto.hu/tibifoto képblogon található. Más újságban, nyomtatott kiadványban vagy internetes oldalon a beleegyezésem nélkül nem közölhetők! Mászáros Tibor tibifoto@t-online.hu mobil: 06-30/260-05-07 Tel.: 403-41-50 A képekre kettőt kattintva a képek megnőnek.

2010. augusztus 12., csütörtök

Tervek és remények


Az Erzsébetligeti Színház bejáratánál nem a megszokott látvány fogadja az arra járókat. Nincsenek új műsorokra csalogató plakátok, nincs sarkig tárva az ajtó, hiszen a ház augusztus 9-éig még nyári szabadságát tölti. Az eseménytelenség azonban látszólagos. Bent ugyanis komoly munkák folynak. A részletekbe Szabó Csilla, a művelődési ház igazgatója avatja be olvasóinkat.

Mészáros Tibor

Mint ismeretes, néhány évvel ezelőtt kívül-belül megújult a színház épülete. Akkor azonban a következő szezon kezdetéig a színpad felújítására már se idő nem volt, se pénz nem jutott. Most azonban elérkezett a színpad rendbe tételének ideje – mondja Szabó Csilla, az intézmény igazgatója. Így tovább már nem volt halasztható, mert kis túlzással azt lehet mondani, a színház e legfontosabb része körül semmi nem működött jól. Ami meg véletlenül működött, az csúnya volt.
Először is tüzetesen felmértük a színpad és környéke műszaki állapotát, beleértve a tartószerkezeteket, a függönymozgató eszközöket, és a közönség számára láthatatlan, de a működés szempontjából fontos területeket – folytatja Szabó Csilla. Kibontottuk azt a gyöngyvásznat is, amelyik eddig a háttérfüggönyök fölött összetekerve rejtőzött, nagyrészt kihasználatlanul.
A felmérés után láttuk, hogy az önkormányzat támogatása ellenére is csak a nézők számára látható hiányosságokat tudjuk kijavítani. Ez azt jelenti, hogy az ősztől induló színházi előadások már sokkal jobb körülmények között zajlanak majd, de tennivaló azért marad bőven. Elsősorban a színpadra koncentrálunk, amit rugalmas, táncprodukciók biztonságos kiszolgálására is alkalmas megfordítható védőborítással látunk el, melynek egyik oldala fehér, a másik fekete. Szabványosra cseréljük a nyaktörő oldallépcsőket, és kicseréljük a szakadt, elöregedett függönyöket is, amelyeket a jövőben könnyen kezelhető, műszakilag megbízható szerkezet mozgat majd. A színpad – amelyik nagyobb, mint a magyar Táncszínház, vagy a Művészetek Palotája színpada – terveink szerint a Kertvárosi Vígasságokon, szeptember 24-én mutatkozik be a közönségnek a Presidance várhatóan fergeteges táncprodukciójával.
A Corvin Művelődési Ház célja elsősorban a kerületi igények kiszolgálása. Az eddig bevált, gyermekeknek, felnőtteknek és idősebbeknek nyújtott programjaink bővítésén is gondolkozunk. Én azt szeretném – mondja Szabó Csilla –, ha minden termünkben mindig történne valami. Természetesen ez a rendezvényszervezők hozzáértésén kívül pénzkérdés is. A pénz mindig kevés, de igyekszünk minden pályázati lehetőséget megragadni arra, hogy költségvetésünket ki tudjuk egészíteni.
Terveink között szerepel többek között egy Éles Béla vígjáték, majd a Körúti Színház premierjeként a Bolond lány, vagy a műszaki okok miatt elmaradt Tündérkeresztanya Csákányi Eszter főszereplésével. A Pannon várszínház A miniszter félrelép és a Dzsungel könyve produkciókat hozza el a XVI. kerületbe, a Turai Ida színház a Csak semmi szex, angolok vagyunk című kétrészes vígjátékkal érkezik.
Határon túli színházak vendégjátékára is számítunk, és természetesen szeretném kihasználni a Duna Művészegyütteshez fűződő kapcsolataimat is, amelynek eredményeképpen a Nomád szenvedély a Kígyóballada és a Tízedik vőlegény című táncprodukciók is műsorra kerülhetnek az Erzsébet-ligetben. És gondolom nagy érdeklődés övezi majd az Esőembert Básti Juli, Kern András és Kulka János főszereplésével – zárta az őszi tervek ismertetését Szabó Csilla igazgatónő.
Hogy ezek az igazán színvonalasnak tűnő tervek megvalósuljanak, ahhoz még sikeresen túl kell jutni a pályázatokon, és a színpad felújításán is. Mindkettő folyamatban van, és reméljük, a Vígasságokon a megújult színpadon elkezdődhet a pazarnak ígérkező színházi évad.

Nincsenek megjegyzések:

Rendszeres olvasók