Blogarchívum

Az újságba terjedelmi okokból néhány írás olykor be sem kerül, vagy már néhány szó kihúzásától is elveszti stílusát. Itt cikkeim húzás nélkül, eredeti formában olvashatók. Több fotó a www.indafoto.hu/tibifoto képblogon található. Más újságban, nyomtatott kiadványban vagy internetes oldalon a beleegyezésem nélkül nem közölhetők! Mászáros Tibor tibifoto@t-online.hu mobil: 06-30/260-05-07 Tel.: 403-41-50 A képekre kettőt kattintva a képek megnőnek.

2010. augusztus 12., csütörtök

A fák állva halnak meg

A fák szerencsés esetben valóban állva halnak meg. Csakhogy az utóbbi években a csöndes elmúlást némileg befolyásolják az egyre gyakoribb és egyre vadabb viharok. Mit tehetünk, ha a házunk előtt, vagy a kertünkben letörik egy ág, veszélyesen megdől egy fa, fenyegetve va-gyontárgyainkat?

Mészáros Tibor

Rivasz Máriától, a környezetvédelmi iroda munkatársától először egy általános áttekintést kértem arról, mit is kell tudnunk a házunk előtt, és a kerítésen belül álló fákról, milyen jogaink és kötelességeink vannak velük kapcsolatban.
A zöldfelületvédelmi ügyintéző elmondta, a közterületen, tehát utcán, téren álló fákkal saját hatáskörben semmit nem tehetünk. Bármi észrevételünk van velük kapcsolatban, minden esetben az önkormányzat környezetvédelmi irodáját kell értesítenünk, ők intézkednek minden közterületen álló fával kapcsolatos tennivaló esetén. Tehát senki nem teheti meg, hogy kivág egy utcai fát, még akkor sem, ha útban van, mert autóbejárót akar létesíteni. Ilyen esetben azonban fordulhat a hivatalhoz, és valószínűleg találnak is megoldást a problémára, de a fa pótlásáról az ingatlan tulajdonosának költségére a hivatal gondoskodik.
Kicsit több jogunk van a kertünkön belüli fákkal kapcsolatban.
Gyümölcsfát ugyanis engedély nélkül is kivághatunk a kertünkben. De nem tehetjük meg ugyanezt a gyümölcsöt nem termő, vagy díszcserjének minősülő fás szárú növényeinkkel. A kerten belüli díszfa – ide tartozik az akác, a gesztenye, a hárs stb. is – kivágását engedélyez-tetni kell. A kivágás azonban nagyon meggondolandó, mert a hatályban lévő rendelet szerint annyi facsemetét kell ültetnünk helyette, amennyi csemete darabonként 4 cm átmérővel számolva kiadja a kivágott fa átmérőjét. Ha ennyi facsemetét nem tudunk ültetni a kertünkben, pénzben meg lehet váltani a csemetéket, amely összegből az önkormányzat valamelyik erre alkalmas közterületen ültet fákat a mi kertünkből kivágott helyett. A cél az, hogy a kerten belüli fakivágással a kerület zöldfelületének összmennyisége ne csökkenjen. Az összeg azonban igen borsos. A 2010/12-es helyi rendelet alapján csemeténként 38 400 Ft-ot kell kifizet-nünk. Ha egy 40 cm törzsvastagságú fát kell kivágnunk, és helyette nem tudunk tíz darab egyenként négy centiméteres csemetét ültetni a kertünkbe, 384 000 forinttal válthatjuk meg.
Más a helyzet a kiszáradt fákkal, amelyekre nem ír elő pótlási kötelezettséget a rendelet, és ugyancsak nem kell pótolni a kertészetileg indokolt fakivágást sem. Ám engedélyeztetni eze-ket is kell. Ide tartoznak például a rossz helyen, maguktól kinövő, nem telepített fák.
Természetesen a hivatal hozzájárul minden olyan kerten belüli fakivágáshoz, amelyik személyek testi épségében, vagy vagyontárgyban kárt okozhat. A zöldfelület csökkenésének elkerü-lése érdekében azonban ezek pótlásáról is gondoskodni kell.
Ide tartoznak a vihar következtében megrepedt, fenyegetően megdőlt élő fák is.

Nincsenek megjegyzések:

Rendszeres olvasók