Blogarchívum

Az újságba terjedelmi okokból néhány írás olykor be sem kerül, vagy már néhány szó kihúzásától is elveszti stílusát. Itt cikkeim húzás nélkül, eredeti formában olvashatók. Több fotó a www.indafoto.hu/tibifoto képblogon található. Más újságban, nyomtatott kiadványban vagy internetes oldalon a beleegyezésem nélkül nem közölhetők! Mászáros Tibor tibifoto@t-online.hu mobil: 06-30/260-05-07 Tel.: 403-41-50 A képekre kettőt kattintva a képek megnőnek.

2010. július 4., vasárnap

Dr. Konrád Ferenc Mátyásföldön

Minden élet egy kész regény – tartja a mondás. Ha ez így van, akkor az Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület XVI. kerületi szervezete június 16-ára meghívott vendégének eddigi élete egy lexikon, amelynek még címszavait is nehéz felsorolni. Aki ezt a gazdag életutat bejárta, Dr. Konrád Ferenc olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó.

Mészáros Tibor

A fentiek csak a legjellemzőbb titulusok Dr. Konrád Ferencre vonatkozóan, hiszen a sor valóban szinte felsorolhatatlan. A sportínyencek kedvéért azért dióhéjban felsoroljuk a főbb állo-másokat.
Konrád Ferenc 1945. április 17-én született Budapesten. Konrád Sándor Európa-bajnok és Konrád János olimpiai bajnok vízilabdázó testvére. Ők hárman csapattársaikkal együtt sok dicsőséget szereztek Magyarországnak.
Már 1965-ben ott van az Universiade-győztes magyar csapatban. Olimpiai 3. helyezett 1968-ban, Európa-bajnoki 2. helyezett 1970-ben. Tudja azonban, hogy a sportkarrier véges, ezért 1971-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemén fogorvosi diplomát szerez. A következő évben, 1972-ben már az olimpiai 2. helyezett csapat tagja. Majd BEK-győztes 1972-ben, vi-lágbajnok 1973-ban, Európa-bajnok 1974-ben. Minden évre jut egy világraszóló eredmény. A sikerek nem szállnak a fejébe, így figyelmet fordít polgári karrierjének folyamatosságára is. Ettől az évtől a Gyermekfogászati Klinika tudományos munkatársa. 1975-ben csak 2. helye-zett a világbajnokságon, de 1976-ban eljut a csúcsra: olimpiai bajnokságot nyer a csapat. Majd másodszor is BEK-győztes 1978-ban. Közben nyolcszoros magyar bajnok, kétszeres Magyar Kupa győztes. 1963 és 1976 között 178 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban. Az aktív sportolástól 1982-ben vonult vissza.1984-től játékvezető.
Ekkor már tevékenységének fő hangsúlya a fogorvoslásra tevődik át, 1992-től egyetemi ad-junktus.
Dr. Konrád Ferenc nagy idők tanúja. Ennek megfelelően nagy történetei vannak szikrázóan feszült szovjet magyar vízicsatákrol, óriási pofonokról és háttérjátszmákról, és óriási, szinte megismételhetetlen sikersorozatokról. És hogy voltak-e kudarcok? Hát igen – mondja – olyan időszakban voltam a magyar vízilabdasport egyik talán kiemelkedő játékosa, amikor egy ezüstérem már kudarcnak számított.
A hallgatóság legnagyobb örömére ezeknek a győzelmeknek és „kudarcoknak” kézzel fogható bizonyítékait is elhozta a baráti beszélgetésre, így a jelenlévők kézbe vehették a féltve őrzött arany, ezüst és bronzérmeket.
Élete valóban kész regény, hiszen a Konrád fivérek édesapjukat korán elvesztették, de a nem-rég elhunyt édesanya nem hagyta szétesni a családot, és mindhárom fiának diplomát adott a kezébe. Ők ezt azzal hálálták meg, hogy híres emberek lettek. A sikersorozatok ellenére persze azért voltak izgalmas pillanatok is hosszú pályafutása alatt. Például 1972-ben a magyar csapat tagjaként ő is ot volt Münchenben, amikor fegyveresek lemészárolták az izraeli birkózó válogatott tagjait. Ez azóta is hátborzongató emlék.
De minden jó, ha jó a vége, így az ONYPE rendezvényének hallgatósága egy elégedett, derűs, szép emlékeket dédelgető világhírű nyugdíjast ismerhettek meg dr. Konrád Ferenc személyében.

Nincsenek megjegyzések:

Rendszeres olvasók