Blogarchívum

Az újságba terjedelmi okokból néhány írás olykor be sem kerül, vagy már néhány szó kihúzásától is elveszti stílusát. Itt cikkeim húzás nélkül, eredeti formában olvashatók. Több fotó a www.indafoto.hu/tibifoto képblogon található. Más újságban, nyomtatott kiadványban vagy internetes oldalon a beleegyezésem nélkül nem közölhetők! Mászáros Tibor tibifoto@t-online.hu mobil: 06-30/260-05-07 Tel.: 403-41-50 A képekre kettőt kattintva a képek megnőnek.

2010. június 10., csütörtök

Jazz, kabaré és egy jó kávé








A mini pódiumon jazz és kabaré, az asztalokon finom kávé, a fővendégnek fenntartott fehér fotelban pedig Mucsi János, a BM Duna Művészegyüttesének művészeti igazgatója, a Duna karnevál főrendezője, aki előre megajándékozta az Erzsébetligeti Színház azon nézőit, akik megnézik a június 17-i mátyásföldi előadást.

Mészáros Tibor

A meghívó ezt ígérete: május 28-án Művész café a színház teraszán. Először selymesen finom jazzmuzsika, majd zenés-táncos kabaré, végül beszélgetés a Duna karnevál főrendezőjével. Ezzel a kínálattal várta Szakács Barbara rendezvényszervező az ínyencségekre fogékony kö-zönséget.
Van a jazzmuzsikának egy olyan, lágyabb hangzású ága, amelyik nem feladva a műfajra jel-lemző feszes ritmusokat, az előadókkal szemben támasztott szigorú követelményeket, mégis a legsimogatóbb dallamokkal képes levenni a lábáról a hallgatóságot. Ebben a swinges, bosanovás hangzásvilágban van nagyon otthon Pákai Petra énekesnő, aki Gajdacsi Gábor élő gitárkísérete mellett részesítette olyan zenei élményben a hallgatóságot, amelyik a legfinnyá-sabb ízlésnek is megfelelne bármelyik jazzklubban.
Ilyen bevezetés után Vető Anna színművész üdvözölte a Művész Café résztvevőit. És mivel a meghívó arra bíztatta a közönséget, hogy mindenki hozza el kedvenc versét, amelyet hivatásos előadó fog elszavalni, ez a feladat is Vető Annára várt.
A versek elhangzása után lépett a mini színpadra a Pesti Pódium Társulat. Járvás Kata, Bor-bély János és Harcsik Róbert a XX. századi klasszikus kabaré légkörét idézte. A nevettetésben is járatos trió bemutatta, hogyan lehet tenyérnyi helyen sodró lendületű énekes-táncos jelene-teket, helyzetkomikumon alapuló prózai duetteket, és népszerű, humoros operettdalokat egy-másba fűzni úgy, hogy a közönség arcán végig ott bujkáljon a mosoly, vagy éppen hangos nevetésre ragadtassa magát.
Még hátra voltak az utolsó poénok, amikor megérkezett a talkshow fővendége Mucsi János, akit elkísért felesége és gyermeke is. Ám sajnos családostul jött az a hívatlan vendég is amely fekete felhő formájában úszott a liget fölé, és belőle csakhamar végtelennek tűnő eső kezdett hullani a színház teraszára. Így a már megkezdett beszélgetés a Harmónia teremben folytató-dott.
Vető Anna kérdéseire válaszolva Mucsi János elmondta, az idei már a tizenötödik Duna kar-nevál. A résztvevők évről évre cserélődnek. Idén bulgár, török, olasz és görög résztvevők mellett a visegrádi országok, Csehország, Lengyelország és Szlovákia csapatai lépnek fel, de ott lesznek a határon túli magyar együttesek közül romániai és szerbiai tánccsoportok is. A szereplők összlétszáma meghaladja a négyszáz főt. A június 18-i Margit-szigeti gálán lesz olyan pillanat, amikor mindnyájan egyszerre lesznek a színpadon. A nagyszabású világkarnevál ebben az évben a Tánclánc címet kapta. Ez utalás arra, hogy szinte összekötőszöveg nélkül, egyik produkció a másik folytatásaként, mint a láncszemek követik egymást a színpompás jelmezekben fellépő együttesek. A gálát megelőző napon, június 17-én 18 órai kezdettel a XVI. kerületiek az Erzsébetligeti Színházban megtekinthetik a másnapi műsorral szinte telje-sen megegyező produkciót. Itt nem csak bemutatót tartanak az együttesek, hanem versenyez-nek is. A verseny neve II. Lánchíd néptáncverseny. Itt lesz a Duna Művészegyüttes is, de ők, mint vendéglátók versenyen kívül indulnak. És mivel Mucsi János a Corvin Művelődési Ház igazgatójának, Szabó Csillának régi ismerőse, munkatársa, sőt ma is mindketten tagok egy kortárs táncokat elbíráló zsűriben, a művészeti vezető azt a nagyvonalú felajánlást tette, hogy aki 17 én megnézi az Erzsébet-ligeti produkciót, másnap kedvezményesen tekintheti meg a gálát a Margit-szigeten. Rajtunk múlik, élünk-e az ajánlattal.


Nincsenek megjegyzések:

Rendszeres olvasók