Blogarchívum

Az újságba terjedelmi okokból néhány írás olykor be sem kerül, vagy már néhány szó kihúzásától is elveszti stílusát. Itt cikkeim húzás nélkül, eredeti formában olvashatók. Több fotó a www.indafoto.hu/tibifoto képblogon található. Más újságban, nyomtatott kiadványban vagy internetes oldalon a beleegyezésem nélkül nem közölhetők! Mászáros Tibor tibifoto@t-online.hu mobil: 06-30/260-05-07 Tel.: 403-41-50 A képekre kettőt kattintva a képek megnőnek.

2010. június 10., csütörtök

Defibrillátor


Sokszor halljuk e titokzatos eszköz nevét, hírt is adtunk róla, hogy egyre több kerületi intéz-ményben találhatunk ilyet. De mire is jó valójában a defibrillátor, milyen esetekben lehet használni ezt az életmentésre alkalmas eszközt? A válaszért Szőke Lajost, a mátyásföldi men-tőállomás vezetőjét kerestem fel irodájában.

Mészáros Tibor

A szív pumpáló, vértovábbító munkáját elektromos impulzusok irányítják – kezdte a szakszerű magyarázatot Szőke Lajos. Ezt a vezérlő tevékenységet hosszan, lépésről lépésre kialakuló, vagy hirtelen bekövetkező rendellenességek egyaránt megzavarhatják. Egyszerű szívritmus-zavartól a szív leállásáig terjed a skála. Ha valaki elveszti az eszméletét, de lélegzik, akkor a defirillátorral nem érhetünk el eredményt. Akkor viszont, ha a beteg rosszulléte után nem lé-legzik, már más a helyzet. Ilyenkor arra lehet következtetni, hogy a szívet irányító elektromos impulzusok nem a megfelelő utasítást adják a szív izmainak, amelyek összehangolatlan, a vér továbbítására nem alkalmas, rángatódzó mozgást végeznek. Ez a fibrilláció. Ahhoz, hogy a vérkeringés helyre álljon, ezt a remegést kell megszűntetni, azaz le kell állítani a szívet. Erre való a defibrillátor. Egy nagy erejű elektromos inpulzussal megszűnteti a fibrillációt, és ekkor lehet elkezdeni az újraélesztést. Ezért téves a defibrillátorra az újraélesztő készülék elnevezés. Vele ugyanis csak az újraélesztés feltételét teremthetjük meg.
Kerületünkben most már az önkormányzat portáján és az okmányirodán kívül az Erzsébetligeti Színházban, az Ikarus pályán, a két uszodában, és legfrissebb híreink szerint az árpádföldi Arany János Általános Iskolában és a Centenáriumi iskolában is van egy-egy készülék.
Ezek úgynevezett félautomata készülékek – folytatta a mentőállomás vezetője. Fontos leszö-gezni, hogy levesz minden felelősséget a használója válláról, hiszen hibázni, ártani nem lehet vele. Ahogy felnyitjuk a tetejét, lépésről lépésre magyarul, közli a teendőket. Bemondja, ho-gyan kell csatlakoztatni a betegre, és ha olyan életjeleket észlel, amelyek mellett a defibrilláció nem alkalmazható, ha akarnánk sem tudnánk működtetni. Egyetlen hiba amit elkövethetünk, hogy késlekedünk a használatával, ha szükség lenne rá.
A szívvel kapcsolatos rosszullétek esetén a segítség ugyanis versenyfutás az idővel. A tét az ember élete. Sok időnk sajnos nincsen, mert a vérkeringés leállása után legfeljebb négy-öt percünk van annak újraindítására. Azon túl az agy oxigén utánpótlás hiányában már vissza-fordíthatatlan károsodást szenved. Ha viszont a sikeres defibrillálás után azonnal elkezdjük az újraélesztést, fenntarthatjuk azt a minimális vérkeringést, ami elegendő ahhoz, hogy a beteg károsodás nélkül átvészelje azt a tizenöt perces európai normát, amely alatt a mentőnek meg kell érkeznie. Csakhogy ehhez sokkal több honfitársunknak kellene értenie az elsősegélynyúj-táshoz, és a szakszerű újraélesztéshez. Nálunk a lakosságnak mintegy tíz százaléka sejt valamit erről, míg Nyugat-Európában ez a népesség harmincöt százalékánál stabil tudást jelent. Ezek az arányok ugyanilyen mértékben tükröződnek a túlélési statisztikákban is.
Ezért – zárta a beszélgetést Szőke Lajos – folytatni kívánjuk azt az oktatást, amelynek első lépése a dr. Varga János által szervezett elsősegély tanfolyam volt az önkormányzat fenntartá-sában lévő intézmények dolgozói számára.

Nincsenek megjegyzések:

Rendszeres olvasók