Blogarchívum

Az újságba terjedelmi okokból néhány írás olykor be sem kerül, vagy már néhány szó kihúzásától is elveszti stílusát. Itt cikkeim húzás nélkül, eredeti formában olvashatók. Több fotó a www.indafoto.hu/tibifoto képblogon található. Más újságban, nyomtatott kiadványban vagy internetes oldalon a beleegyezésem nélkül nem közölhetők! Mászáros Tibor tibifoto@t-online.hu mobil: 06-30/260-05-07 Tel.: 403-41-50 A képekre kettőt kattintva a képek megnőnek.

2010. június 11., péntek

Gyermeknap az Erzsébet-ligetben













Kezdhetném a régi meteorológiai jelentések egyszerűsítő logikáját követve így: a kerület összes kültéri rendezvényén hosszabb-rövidebb ideig szakadt az eső. Az ettől eltérőt külön kö-zöljük. Így volt ez sajnos május 30-án, az Erzsébet-ligeti gyereknapon is.

Mészáros

Soha nem látott parkolási nehézségek jelezték, a Ligetben valami nagyon vonzó esemény zaj-lik. Persze nem is csoda, hiszen a Kolompos táncházzal kezdődött a gyereknap, és tudjuk, ők mindig nagyon népszerűek. Azután a legszínesebb táncprodukciók követték egymást folya-matosan a Varázsműhelytől a Sasvári Musical Tanodáig, a Táncsics iskolától a Herman Ottó néptáncbemutatójáig, de idén először mégsem csak a színpadra irányult a figyelem, mert ezút-tal a gyerekekre nem csak nézőként, hanem aktív résztvevőként is számítottak a sárga pólós rendezők. Interaktív gyereknapot álmodtak a kicsiknek és szüleiknek, közös élményt, egész napos ingyenes szórakozást.
A Csilicsala meselabirintuson feladatokat teljesítve lehetett végigkanyarogni, a Fővárosi Állat- és Növénykert segítségével állatokat lehetett simogatni és állatokkal kapcsolatos kalandjá-tékokon lehetett sikítva izgulni Nagy Irén zoopedagógus irányítása mellett. A Varázsműhely kézműves parkjában kagyló- és pillangókészítés, valamint gipszöntés és kígyózó fonalkép szövögetése közben lehetett lehiggadni. Majd jött a Varázsvonat amelyen állandóan szóltak a mesék és a gyermekdalok. A kék mesevonat elhaladt a pirosruhás nyári Mikulás mellett, aki hógépéből jól megszórta fehér hóval a kisvonat utasait. Ettől sokan kaptak kedvet a síeléshez, amire a Fogarasi síiskola biztosította is a lehetőséget nyári sípályáján. Aki még a Gyerkőc program népi játékait is végigpróbálta és még mindig nem fáradt el, megmászhatta a Nagy-családosok Egyesülete jóvoltából felállított csúszdás ugrálóvárat, vagy élő lovon még lova-golhatott egy kicsit. Bemutatót tartott a Kresz Mária fazekasközpont is, a Vöröskereszt pedig egészségfelmérést kínált az érdeklődőknek. A felsorolt programok a Corvin Művelődési Ház gyermeknapi ajándékaként mind ingyenesek voltak. Fizetni csak a kirakodóvásáron árult por-tékákért, meg az enni- és innivalóért kellet.
Aztán megjött a napjainkban menetrendszerűnek számító eső. De ez sem érte felkészületlenül a Házat, mert a Nevesincs Színház Lúdas Matyi előadásán Matyi a színházteremben ugyan-olyan jó helyen náspángolhatta Döbrögi uramat, mintha a szabadtéri színpadon tette volna. Ugyanígy beköltözött a színházba Farkasházi Réka és a Samuband zenés gyermekműsora, valamint a Rag Dolls koncertje is. A délutáni rossz idő így csak az árusoknak, büfésnek és mézeskalácsosnak okozott bosszúságot és persze bevételkiesést, a gyermeknapi kulturális programot alapvetően nem befolyásolta.
A rendezők célja az volt, hogy a színpadon zajló táncos forgatag mellett a gyerekek ne csak nézők, hanem szereplők is lehessenek a nap eseményeiben. A velük izguló, drukkoló szülők természetesen ugyancsak részesei lettek az eseményeknek, így közös élményekkel gazdagodva térhettek haza a ligetből. És hogy a terv bevált, annak bizonyítéka, hogy nem csak perceket, hanem hosszú órákat töltöttek a családok a Ligetben. Aki csak benézett ott ragadt. Persze ma már az sem elhanyagolható szempont, hogy mindent ingyen lehetett kipróbálni. Ezt ismerte fel a Szabó Csilla vezette művelődési ház, és úgy tűnik, sokaknak okozott ezzel maradandó örömöt a gyerekek napján.

Nincsenek megjegyzések:

Rendszeres olvasók