Blogarchívum

Az újságba terjedelmi okokból néhány írás olykor be sem kerül, vagy már néhány szó kihúzásától is elveszti stílusát. Itt cikkeim húzás nélkül, eredeti formában olvashatók. Több fotó a www.indafoto.hu/tibifoto képblogon található. Más újságban, nyomtatott kiadványban vagy internetes oldalon a beleegyezésem nélkül nem közölhetők! Mászáros Tibor tibifoto@t-online.hu mobil: 06-30/260-05-07 Tel.: 403-41-50 A képekre kettőt kattintva a képek megnőnek.

2011. július 13., szerda

Habsburg Ottó Mátyásföldön



A hírügynökségek július 4-én repítették világgá a hírt: 98 éves korában a németországi pöckingi otthonában elhunyt dr. Habsburg Ottó, a Habsburg uralkodóház utolsó trónörököse. A tudós politikust nem csak Magyarországhoz, de a XVI. kerülethez, Mátyásföldhöz is kötötték hivatalos szálak.

Mészáros Tibor

Utolsó koronás királyunk, IV. Károly fia igazi európai világpolgár volt. Német, osztrák, magyar és horvát állampolgársággal is rendelkezett. Egyik utolsó nyilatkozatában valódi hazájaként mégsem ezek egyikét, hanem egész Európát jelölte meg. Korán, saját bevallása szerint már gyerekkorában megnyilvánuló politikai érdeklődése, idős korában is rendkívüli memóriája, a fontos európai nyelvek anyanyelvi szintű ismerete, a családi hagyományokkal együtt tették alkalmassá arra, hogy évtizedeken keresztül ott legyen az európai politika élvonalában, emberpróbáló háborús időkben és békeidőben egyaránt. Talán a sok nemzetet összefogó Monarchia eszméjét gondolta tovább, amikor kiállt egy egységes Európa létrehozása mellett, és évtizedekig dolgozott is ezért. Húsz évig, 1979-től 1999-ig volt tagja az Európai Parlamentnek. Kezdettől fogva támogatta Magyarország, Horvátország és Szlovénia csatlakozását az Európai Unióhoz.
Az 1991. november 26-án újjá alakult Corvini Domini egyesület elismeréssel figyelte azt a munkát, amellyel dr. Habsburg Ottó hazánk érdekeit képviselte az Európai Parlamentben. Így fogalmazódott meg Kázmér József felvetése alapján az elnökségben az az ötlet, hogy e tevékenység elismerése, és az egyesület nagyrabecsülésének kifejezéseképpen felkérjék Habsburg Ottót a Corvini Domini Ház- és Lakástulajdonosok Egyesülete tiszteletbeli elnöki posztjának betöltésére.
Amikor dr. Takács Ferenc, az akkori elnökség tagja megfogalmazta a meghívólevelet a nemzetközi hírű politikusnak, néhányan csak legyintettek, és csak mosolyogtak azon a naivitáson, hogy egy ilyen híres, elfoglalt ember akár csak válaszoljon is egy ilyen megkeresésre.
Nem nekik lett igazuk. Dr. Habsburg Ottó postafordultával egy rendkívül barátságos, udvarias válaszlevélben jelezte, hogy mivel gödöllői gyermekévei alatt gyakran kirándultak környékünkön, úgy érzi, földiek vagyunk, és zsúfolt beosztása ellenére is eleget tesz a meghívásnak. A megadott napon másodperc pontossággal érkezett fia, Habsburg György társaságában a találkozóra. A Corvini Domini udvarán a tiszteletére felsorakozott huszárok sorfala között vonult be a zsúfolásig megtelt székházba, majd közel kétórás előadásban agitált az Európai Unióba való belépés fontossága mellett. Akik már nem fértek be a székházba, azok az udvaron felállított hangszórókon keresztül hallgathatták a szóismétlések, szünetek és szótévesztések nélküli, élményszámba menő előadást. Ennek végeztével kérte fel Habsburg Ottót Kázmér József, az egyesület társelnöke arra, hogy vállalja el az egyesület tiszteletbeli elnökségét, aminek az elnök úr „boldog örömmel” tett eleget.
Így lett dr. Habsburg Ottó a mátyásföldi Corvini Domini egyesület tiszteletbeli örökös elnöke. Ezért van az, hogy azokat a XVI. kerületieket és mátyásföldieket, akik ezen az azóta is emlékezetes eseményen kezet foghattak a tudós politikussal, halálának híre egy kicsit mélyebben érinti, mint azokat, akik csak egy médiumokból ismert politikust tiszteltek benne. Arisztokratikus kisugárzása, fölényes tudása, tájékozottsága szerényen párosulva az átlagemberek közvetlenségével azt az érzést keltette bennünk, hogy akkor ott, a Corvini Domini kertjében láthattunk – József Attila szavait kölcsön véve – „fehérek közt egy európait”.

Nincsenek megjegyzések:

Rendszeres olvasók