Blogarchívum

Az újságba terjedelmi okokból néhány írás olykor be sem kerül, vagy már néhány szó kihúzásától is elveszti stílusát. Itt cikkeim húzás nélkül, eredeti formában olvashatók. Több fotó a www.indafoto.hu/tibifoto képblogon található. Más újságban, nyomtatott kiadványban vagy internetes oldalon a beleegyezésem nélkül nem közölhetők! Mászáros Tibor tibifoto@t-online.hu mobil: 06-30/260-05-07 Tel.: 403-41-50 A képekre kettőt kattintva a képek megnőnek.

2010. június 10., csütörtök

Tizedszer is szaxofon




Van abban valami bizsergető, amikor a zenére fogékony ember elindul a Rácz Aladár Zeneiskola folyosóján, és sietve elmegy mellette St. Martin, szeme jön Bergendi István, lemegy a lépcsőn Muck Ferenc és éppen becsukja maga mögött egy tanterem ajtaját Ráduly Mihály. És mindez nem a Művészetek Palotájában történik, hanem Mátyásföldön egy zeneiskolában.



Mészáros


Bizony, már tizedszer rendezzük meg a Szaxofon és a szaxofonosok napját – kezdi a visszatekintést Varga György, iskolaigazgató. A szaxofon Gershwin és Debussy, valamint a kortárs zeneszerzők óta már nem csak a jazz hangszere. Ezért az ezredforduló óta egyre többen szerettek volna szaxofonon játszani, ám igazán illetékes oktatók nem álltak a tanulni vágyók rendelkezésére. Klarinét és fuvolatanároknál lehetett próbálkozni mindaddig, amíg egy törvény elő nem írta, hogy mindenki csak olyan tárgyat taníthat, amiből diplomája van. Így ez a lehetőség is megszűnt, minimum Bécsig kellett mennie annak, aki szaxofontanulmányokat kívánt folytatni. Majd 2007-ben – nem kis részben a Rácz Aladár Zeneiskola kezdeményezésére – végre néhány helyen az országban már indultak szaxofon tanszakok hivatalos tanárokkal.
Addigra azonban nálunk már hat éve minden évben összejöttek a hangszer szerelmesei. Átérezve az ügy fontosságát a hazai élvonal és világsztárok is igent mondtak a meghívásainkra. Így az azóta eltelt tíz év tíz világsztárt és a hazai szaxofonosok krémjét hozta Mátyásföldre. Az ügy fontossá vált a médiumoknak is, és a hír hamarosan átlépte az országhatárt.
A hagyomány folytatásaképpen idén Dick de Graaf professzor, a hangszer világhírű holland mestere és egyúttal oktatója látogatott el hozzánk. Huszonhat éve tanítja a szaxofonozás mesterfogásait, jelenleg Rotterdamban tizennyolc növendéke van. Mesterkurzusán részletekbe menő ismertetést tartott a klasszikus és jazz szaxofonjáték közti különbségről, természetesen hangszerrel a kezében, hangzó illusztrációkkal.
Az egésznapos szaxofonparádé része volt szokás szerint a hangszervásár is, amelyre a híres előadókhoz hasonlóan híres világcégek szoktak érkezni. Idén Trevor J. James, a Trevor cég tulajdonosa hozta el kínálatát.
A koncertteremben folyamatosan zajló műsorban fellépett többek között Szt. Martin, a Budapest szaxofon kvartett, a Besenyő Gruppen Sax, az iskola saját zenekara a Jazzmánia Big Band. De eljött Kőszegi Imre, Vukán György és Berkes Balázs is, hogy ne csak szaxofonhangot halljon a nagyérdemű – idézte a nap fontosabb eseményeit Varga György, az iskola igazgatója.
A cél a szaxofon tanítás megszervezése, népszerűsítése és bemutatása a kerületi érdeklődőknek is tehát megvalósult. Most már csak mi kívülállók aggódunk egy picit, hogy ha a közeljövőben Varga igazgató úr valóban nyugdíjba vonul, ne törjön meg az a nagyszerű, minden hangszerre kiterjedő komplex zeneoktatási folyamat, amit összefoglaló néven Rácz Aladár Zeneiskolának nevezünk.

Nincsenek megjegyzések:

Rendszeres olvasók